Toegang tot middelen
Public Matters heeft opdracht gegeven aan subsidiespecialist Balance Subsidies om een inventarisatie te maken van beschikbare subsidies en andere stimulerende maatregelen die in Nederland voor ondernemers of brancheverenigingen ter beschikking staan. De algehele conclusie is dat er relatief weinig specifiek retail ondersteunende maatregelen beschikbaar zijn, de regelingen die er zijn vergen vooral goede voorlichting richting MKBondernemers in de detailhandel of een nauwere samenwerking tussen brancheverenigingen.
Ontsluiting
Vooral voor MKB-ondernemers is het van belang datzij tijdig en zorgvuldig worden geïnformeerd over beschikbare regelingen. Daarom wordt voorgesteld op halfjaarlijkse basis een inventarisatie te doen naar de regelingen en deze informatie eenvoudig te ontsluiten voor ondernemers via de brancheverenigingen of via een gezamenlijk platform. Een inspirerend voorbeeld is de wijze waarop in Vlaanderen door VLAIO deze informatie voor ondernemers wordt ontsloten. Geadviseerd wordt dat de sector hier in Q3/Q4 van elk kalenderjaar met het RVO afspraken over maakt.
Samenwerking
Nederland maakt onvoldoende gebruik van Europese fondsen. Zo heeft Nederland geen geld ontvangen vanuit het coronaherstelfonds. Veel gemeenten hebben hun vertegenwoordiging in Brussel in de afgelopen jaren versterkt. Dat betekent dat er capaciteit is te onderzoeken of in samenwerking met de retailsector een effectiever beroep kan worden gedaan op middelen bij DG Regional and Urban Policy. Public Matters adviseert om een nadere analyse te doen in samenwerking met experts van de grote gemeenten in welke mate en op welke wijze een gezamenlijk beroep kan worden gedaan op Europese fondsen. In een bestuurlijk overleg met de VNG/G40 kan dan worden besloten op welke wijze een eventuele subsidieaanvraag kan worden begeleid.
Advies Public Matters
- Voer elke zes maanden een inventarisatie uit van beschikbare subsidies en ontsluit deze via brancheverenigingen of een gezamenlijk platform. RVO kan bijdragen door actuele regelingen zichtbaar te maken op hun website en de retailsector toe te voegen aan het sectoroverzicht.
- Volg het voorbeeld van VLAIO, dat ondernemers in Vlaanderen effectief ondersteunt bij subsidies. Maak jaarlijks afspraken tussen de retailsector en RVO over een vergelijkbare aanpak in Nederland.
- Onderzoek samen met grote gemeenten en experts hoe de retailsector beter aanspraak kan maken op Europese fondsen. Bespreek in VNG/G40-verband hoe gezamenlijke subsidieaanvragen strategisch begeleid kunnen worden.
- Neem kennis van de voorbeelden uit omringende landen. Het Retail in Transitie Comité kan op basis van de inventarisatie en in dialogen met overheidspartners onderzoeken of en hoe dergelijke initiatieven in Nederland ook kunnen worden ontplooid.