RIT-project 10: Verbetering toegang ondersteunende middelen

Wirwar aan regelingen

Mkb-bedrijven in de retailsector hebben te maken met een complexe wirwar aan regelingen en subsidies, vaak vanuit verschillende overheidsinstanties. Deze versnippering maakt het voor kleinere bedrijven moeilijk om optimaal gebruik te maken van beschikbare middelen en ondersteuning op het gebied van vergroening, skills en tech. Uit verschillende onderzoeken, zoals de Regeldrukmonitor van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat de regeldruk voor mkb’ers onevenredig groot is in vergelijking met grotere bedrijven. Ook rapporten van MKB-Nederland onderstrepen dat mkb’ers vaak het overzicht verliezen door de ingewikkelde administratieve lasten en de vele voorwaarden waaraan ze moeten voldoen. Deze situatie belemmert hun capaciteit om voluit mee te doen aan de "triple transition."

Retailboost

Retail In Transitie-project met partners

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is op dit moment met diverse initiatieven bezig om de toegang tot de dienstverlening te vereenvoudigen.

De Raad Nederlandse Detailhandel, de Nationale Winkelraad, Retailagenda, de Kamer van Koophandel en RVO kunnen daarom in overleg met EZ de volgende zaken uitwerken:

  • RVO heeft de mogelijkheid beschikbare subsidieregelingen voor retailers in kaart te brengen. Door deze informatie toegankelijk te maken op hun website, ondersteunt RVO retailers in het vinden van financiële middelen die aansluiten bij hun specifieke behoeften en investeringen die al plaatsvinden. De KVK heeft de mogelijkheid ervoor te zorgen dat deze in kaart gebrachte subsidies goed te laten landen bij degenen voor wie deze bestemd zijn. Daarnaast kan hierbij gekeken hoe de RVO en KVK strategisch kunnen samenwerken met de Actieagenda MKB-dienstverlening van het Ministerie van Economische Zaken om gezamenlijk de effectiviteit en slagkracht te vergroten en een specifiek hoofdstuk over retail te includeren.
  • De Nationale Winkelraad en de Raad Nederlandse Detailhandel dragen bij aan dit inzicht door het geactualiseerde Balance-rapport met daarin beschikbare subsidieregelingen voor retail met RVO te delen. Dit rapport bevat waardevolle data en analyses over de detailhandelssector, die helpen bij het strategisch benutten van subsidiemogelijkheden. RVO publiceert het rapport op de website, waardoor zowel retailers als andere belanghebbenden eenvoudig toegang hebben tot actuele informatie die hen helpt hun bedrijfsvoering te versterken en verduurzamen.
  • In Vlaanderen bestaat VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) als aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Ze stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. VLAIO heeft een actuele subsidiegids beschikbaar speciaal voor de detailhandel. Samen willen we bewerkstelligen dat de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld via RVO, zich ook inspant een dergelijke gids beschikbaar te maken voor de Nederlandse detailhandel.

Voortgang

Gesprekken met de trekker van RIT 10 vinden momenteel plaats. Partners worden van de voortgang op de hoogte gehouden door middel van regelmatige voortgangsrapportages per e-mail. Daarnaast worden reguliere voortgangsvergaderingen ingepland (hybride). Acties worden gedeeld met de partners, zodat zij deze met hun achterban kunnen delen middels hun gebruikelijke communicatie (nieuwsbrieven, ledenportaal etc.).

Tot slot

Als retailsector willen we bestaande en toekomstige subsidieregelingen helder bij ondernemers op het netvlies brengen, zodat retailers precies weten waar ze terecht kunnen en daarmee actief bij kunnen dragen aan een toekomstbestendige en verantwoorde sector. Dit versterkt niet alleen de sector zelf, maar levert ook waardevolle voordelen op voor de regionale economie en de samenleving als geheel.

Wenst u aan te sluiten bij deze RIT mail dan naar info@mmmlekkerwerken.nl