Vergelijking subsidies

Public Matters heeft op verzoek van de Stichting 3xM Levensmiddelen en de Stichting Detailhandelsfonds vier lokale public affairsbureaus gevraagd een quick scan uit te voeren op retailsubsidies of retailspecifieke sectorale programma's in de regio Noord-Europa in vier markten: België (focus Vlaanderen), Denemarken, Noord-Frankrijk, Duitsland (focus Noordrijn-Westfalen). In alle vier de landen is gekeken naar overheidssteun voor de retailsector, specifiek op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en vaardigheden en talent.

Algemene conclusies quick scans en vergelijking met Nederlandse situatie

In z’n algemeenheid valt het volgende op:

  • Veel regelingen stammen uit de COVID periode en zijn deels afgelopen.
  • In Denemarken is relatief veel aandacht voor ondersteuning in de vorm van ‘gesubsidieerd’ advies, bijvoorbeeld advies hoe je je bedrijf een digitale kickstart kunt geven.
  • In met name Denemarken (behalve koopmansregeling 2023) en Frankrijk zijn geen regelingen gevonden die specifiek voor de retail(sector) zijn opgezet.
  • In Duitsland is er relatief veel aandacht voor (regionale) regelingen gericht op het ‘verbeteren’ van stadscentra. De focus ligt vaak op concurrerende digitalisering om gelijke tred te houden met online detailhandel. Er wordt minder vaak de nadruk gelegd op duurzaamheid en vaardigheden en talent.
  • Waar in andere landen diverse regelingen beschikbaar zijn op het gebied van digitalisering, lijkt dat in Nederland juist beperkt tot ondersteuning in cyberweerbaarheid, maar verder niet.
  • Verduurzaming lijkt in Nederland vooral gestimuleerd te worden door investeringsaftrek-achtige regelingen. In het buitenland lijkt ook meer ruimte voor financiële ondersteuning in de vorm van advisering en implementatie.
  • Geen specifieke regelingen voor de Retail, noch in NL, noch in regio’s rondom NL.
  • In Nederland zijn er veel regelingen voor het MKB, maar een aantal van de echt nuttige regelingen voor retailondernemers zijn al gesloten.

Algemene aanbevelingen

  • In België bestaat VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) als aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Ze stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. VLAIO heeft een publiek toegankelijke subsidiegids voor retail. Het ministerie van Economische Zaken/RVO wordt gevraagd een dergelijke gids beschikbaar te stellen.
  • Omringende regio’s hebben meer gebruik gemaakt van Europese mogelijkheden zoals het Europese ‘Recovery and Resilience Fund’ (RRF). Toekomstige mogelijkheden die voortkomen uit de Retail pathway dienen door Nederland met beide handen te worden aangegrepen.

Bekijk hier het overzicht

Het volledige overzicht is hier beschikbaar, inclusief een overzicht per thema van regelingen/ondersteuning die wél beschikbaar is in andere landen en niet in Nederland.

Download hier